Нова сграда в Манчестър претендира да е най-зелената в света

Британската кралица преди дни откри нова постройка, която не крие претенциите си да е най-екологичната сграда в света. Това е новата централа на фирмата Co-operative Group на стойност 105 млн. лири. Намира се в Манчестър.

Със силно енергийно ефективен дизайн и бойлер, работещ с биомаса и отпадъчни мазнини, One Angel Square се очаква да се превърне в пример за другите фирми в Обединеното кралство, които се стремят да намалят сметките си за енергия и да стимулират екологичните си предимства.

cooperative_group_headquarters_600

В навечерието на официалното откриване Co-operative Group разкри, че сградата е получила най-високият до момента рейтинг за зелено строителство от оценителя BREEAM – оценка от 95,16 на сто.

15- етажната сграда разполага със системи за естествено отопление и охлаждане, която използва въздух от мазето и от отдела с ИТ системите, като го преразпределя из сградата. Постойката има фасада с двойнаи стени, за да се подобри изолацията през зимата и вентилацията през лятото.

В сградата се използва събрана вода от дъждовете. Сивата вода се рециклира. Вградени са малостуийни уреди за потребление на вода, както и асансьори с висока енергийна ефективност.

В допълнение към подобряване на структурата на сградата собственикът се стреми да създаде безхартиен офис. Фирмата насърчава своите 3000 служители да използват обществен транспорт, да ходят пеша, да карат велосипеди или да сподеялт автомобилите си при придвижването до работа и към къщи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*