Блещукащ спрей покрива пътя със светлина, замества осветлението

Британска компания на име Pro-TEQ е разработила нов водоустойчив спрей – покритие за пътища, който абсорбира UV светлината през деня и освобождава енергията от еня през нощта, осветявайки пътя и адаптирайки се към условията на осветление наоколо. Технологията е изпробвана в Крайст Пийсиз парк в Кеймбридж и може да се окаже изгодна алтернатива на конвенционалното улично осветление.

starpath-glowing-pathway

Свикнали сме да виждаме технологиите за енергия от слънцето да се разполагат по покриви и полета, но все по-често се замисляме и за други силно облъчени повърхности, включително тротоари и улици. Все повече учени изследват техния енергиен потенциал.

„Starpath“ не произвежда електроенергия, а предлага една възможна алтернатива на уличното осветление – с много ниски разходи за монтаж и поддръжка. Спреят може да бъде напръскан върху съществуваща повърхност и след това се покрива с водоустойчив слой. Според компанията, това покритие поглъща и съхранява UV светлината през деня и я освобождава през нощта, когато частиците на веществото са в състояние да се приспособят към наличната естествена светлина и да блещукат с подходящо ниво на интензивност.

Покритието в момента се изпитва в Крайст Писиз – парк в центъра на Кеймбридж, Великобритания, където е напръскан върху обща площ от 150 кв. м. Pro-TEQ казва, че покритието се нанася само за 30 минути, а повърхноста е готова за употреба след само четири часа.

starpath-glowing-pathway-6

„Нашата повърхност сработва най-добре върху асфалт или бетон, предимно асфалт,“ обяснява търговският директор на Pro-TEQ Нийл Блекмор. „Когато достигне края на своя полезен живот, веществото  може да се поднови, създавайки не само практичен, но и декоративен завършек“.

„Starpath“ има противоплъзгащи свойства и може да помогне на потребителите да избягват сблъсъци през нощта. Покритието е също така неотражателно, а на интернет страницата на дружеството изброява 11 възможни различни цвята. От друга страна обаче покритието може да имапроблеми през зимните месеци, когато има по-малко светлина през деня, а снегът блокира светлината от пътя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*