Разработиха рециклираща система за стари обувки

От всички неща, които изхвърляме, обувките изглеждат най-трудни за рециклиране. Добре износените обувки са „сгърчени“,а и са направени от толкова много различни материали! Въпреки това учените в Loughborough University във Великобритания са създали и изпробвали „първата в света цялостна система за разделяне и извличане на полезни материали от стари обувки“. Брей!

Рециклиращата система е разработена в Центъра за изследване на иновативното производство и конструиране. Тя е крайният резултат от 10-годишна програма за научни изследвания.

shoerecycling

Процесът започва с ръчно сортиране на обувките в  различни категории (примерно спортни обувки и т.н.). Отстраняват се всички метални компоненти и капси. След това обувките биват автоматично надробени на парчета, за да се получи смес от ситни частици. Тези фрагменти биват подредени според материала, като се използват три основни метода на сортиране- циклонно разделяне, зиг-заг разделяне и вибрационни маси.

При циклонното разделяне в камере се завихря малко „торнадо“.Въздушният вихър прави така, че най-леките фрагменти се вигат и излизат от камерата през изходна тръба в горната част, докато по-тежките фрагменти остават на дъното.

Разделянето зиг-заг пресява частиците през затворено колона, където те се посипват по няколко редуващи се наклонени платформи. По пътя струи въздух обдухват частиците, така че издухват настрани по-леките от тях, а най-тежките падат на дъното.

Накрая вибрационните маси пресяват частиците, така че по-малките от тях изпадат, а остават по-големите.

shoerecycling-0

На края на поточната линия частиците от обувките са сортирани на четири купчинки, според видовете материали: естествена кожа, пяна, гума и други материали. Кожените фрагменти биха могли да бъдат използвани за създаване на листа преработена кожа (естествена кожа се смесва със синтетична); пяната може да влезе в предмети като подови настилки, гумената материя може да се използва за детски кътове – за мека настилка – или дори за подметките на нови обувки. Смесените материали могат да намерят приложение като изолация за сгради.

Университетът в момента работи с „големите производители на обувки“ за разработване на методи за проектиране на обувки, които д ги направят по-лесни за рециклиране – напримерс използването на материали от много различни плътности, тъй като това ще направи процеса на разделяне по-бърз и по-евтин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*