Ванкувър стартира програма за рециклиране на … фасовете

Какво можете да кажете за фасовете? Те са грозни, миризливи, разпилени са навсякъде, не са биоразградими и са силно токсични за водните организми. Оказва се обаче, че могат и да бъдат полезни за нещо. Градската управа на Ванкувър и TerraCycle Канада стартираха първата по рода пилотна програма, в рамките на която фасовете ще бъдат събирани за рециклиране.

b19objects021

Като част от програмата „Бригада за цигарени отпадъци“ 110 контейнера за рециклиране на цигари ще бъдат инсталирани на няколко места в центъра на Ванкувър. Идеята е, че освен да се спести изпращането на угарките в депата за отпадъци, с новата програма те няма да замърсяват улиците. Хората ще бъдат допълнително насърчавани да събират фасовете от домовете си и работните си места, за да ги предават за преработка.

И не, те не се рециклират в нови фасове! Вместо това целулозният ацетат от техните филтри се ще използва за производството на промишлени продукти като транспортни палета. Освен това катранът, получен от тях, ще се компостира.

Програмата „Бригада за цигарени отпадъци“ е част от план за действие „Най-зелен град 2020“, според който Ванкувър ще се стреми да стане най-зеления град в света до 2020 година. Този план, който предвижда строителството на LEED-сертифициран ванкувърски конгресен и изложбен център, въвеждането на програма за споделяне на коли, както и използването на рециклирана пластмаса за асфалтовия път.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*