Google стартира първата интерактивна карта на глобалното обезлесяване – с висока резолюция

Google Earth стартира първата на с висока резолюция, показваща глобалното обезлесяване. Проектът е разработен в сътрудничество с Университета на Мериленд, НАСА и USGS чрез анализиране на 654178 сателитни снимки от последните десет години. Надеждата е, че интерактивната карта ще помогне в борбата с обезлесяването – особено след като проучванията показват, че тропическите гори губят по с 2 101 кв. км, всяка година.

Google-Earth-Deforestation-2

Картата с висока резолюция е направена чрез най-новите компютърни технологии, без които би отнело 15години да се обработят всички изображения. Картата може да се мащабира до 30 метра и показва горската покривка и загубата на горска покривка в глобален мащаб. Освен това тя предлага възможност да се избере кои данни да показва: потребителите могат да видят обезлесяването според факторите, които го причиняват – сеч за ферми, дърводобив, пожари и урагани.

Картата може да даде значителен принос в борбата с обезлесяването, но също така и предоставя данни за определяне на последиците от изменението на климата, свързани с изчезването на горите. Тя може да се използва от обществеността, правителствата и различни организации, за да се стимулира въвеждането на по-добри политики за защита на световните гори.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*