Учени: тайфунът Хаян освобождава огромно количество CO2 в атмосферата

В допълнение към невероятното опустошение и непоносим брой човешки жертви, тайфунтъ Хаян доведе до освобождаването на огромно количество въглероден двуокис в атмосферата. Група учени наскоро публикува изследване в сп. „Записи от екологични изследвания“, което разкриват как дърветата, загинали по време на подобни супер-бури, се превръщат в нов източник на въглеродно замърсяване и влошават положението на и без друго затоплящата се планета.

haiyan-satellite

Силни бури като циклоните и ураганите поддържат силни ветрове, които често изкореняват дървета. Когато дърветата умират, те освобождават въглероден двуокис във въздуха, допълнително допринасяйки за емисиите на парникови газове и изменението на климата. Някои гори са в състояние да се възстановят и да поемат отново въглерода от атмосферата, растейки по-бързо, отколкото бурите могат да опустошават. Въпреки това учените смятат, че честотата на циклоните във Филипините и цялостната степен на увреждане, които причиняват, навярно означава, че горите никога няма да могат да се възстановят напълно.

В статията си авторите припомнят, че ураганът Катрина „избълва“ 100 тона въглерод в атмосферата, след унищожи и съсипа над 320 милиона дървета. Тайфунът Хаян е не само много по-голяма буря, но и покри по-широка област, поваляйки повече дървета. Макар че оценката за неговия CO2 „принос“ все още не е готова, може да се предположи, че става дума за повече от 100 тона въглероден двуокис.

haiyan-destruction

 

Като цяло тропическите циклони са допринесли за нетно увеличение на въглерода през 20-ти век и въпреки че изследванията все още не са стигнали до формулирането на точни цифри, прогнозите са, че обемът на изпуснатия въглерод в атмосферата е значителен.

1 коментар

  1. 100 тона? WTF?
    Проверете си отново оригинала на статията, от която сте превели и го поправете. Това е миниатюрно и незначително количество, давам пример – ако днес отида от София до Бургас по магистралата и се върна довечера, ще генерирам с колата си около 160 кг въглероден двуокис при средна скорост около 130 км/ч. (200 г/км, умножено по 800 км). Тоест, аз и още петима като мен само днес ще изхвърлим в атмосферата 1 тон. Значи в тази отсечка още до обед ще бъдат минати тези „100 тона“, които този гигантски тайфун е освободил. А това е несериозно!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*