КЦМ Пловдив пести енергия със соларна система от Bosch

Серийният регулатор Bsol 300 управлява 27 предварително заложени в него хидравлични схеми
90 броя соларни колектори с обща площ 213 кв.м. захранват бойлери с обем 10 000 литра
90 броя соларни колектори с обща площ 213 кв.м. захранват бойлери с обем 10 000 литра

През октомври 2013 г. върху покрива на КЦМ Пловдив беше изградена соларна инсталация Bosch. По този начин комбинатът даде своя принос в опазването на околната среда, като същевременно подобри условията на труд на своите работници и намали текущите разходи за подгряване на вода с до 75%.

Инсталацията е реализирана от оторизирания партньор на Bosch Термотехника в Стара Загора – фирма „Енергия КК” ООД. При избора на немската технология е отчетено оптималното съотношение цена-мощност. Оказва се, че въпреки привидно високата единична цена на компонентите, Bosch предлага по-високата ефективност на предложеното решение.

„Възможността да предоставим цялостно решение от една ръка, в рамките на нашия концерн, ни дава преимуществото да го проектираме по оптимален за клиента начин. Така успяваме да намалим както първоначалната инвестиция, така и да постигнем впечатляващо кратък срок на откупуване“, казва проектният мениджър от Bosch Термотехника инж. Стефан Златев.

За изграждане на соларната система способства плоският покрив на триетажната сграда, определена за битови нужди на работниците в комбината. Освен подходящата конструкция, тази сграда е предпочетена и заради доброто си разположение, почти липсващото засенчване и възможността за минимализиране на топлинните загуби – енергията се оползотворява на метри от мястото на нейното производство.

Върху покрива са монтирани 90 броя соларни колектори Bosch Solar 7000TF с обща площ 213 кв. м, предвидени за захранване на бойлери с обем 10 000 литра. Високата ефективност на тези колектори дава възможност за инсталиране на най-висока термична мощност върху ограничените размери на сградата. Конструкцията на структурираното им стъкло осигурява максимален соларен добив дори и при ниското слънцегреене през есенно-зимния период, тъй като това соларно стъкло пречупва лъчите под оптимален за колекторния абсорбер ъгъл. Това опровергава митовете, че соларните колектори работят само през лятото.

За изграждане на соларната система способства плоският покрив на триетажната сграда, определена за битови нужди на работниците в комбината
За изграждане на соларната система способства плоският покрив на триетажната сграда, определена за битови нужди на работниците в комбината

Предизвикателство за проектния екип е съществуващата хидроизолация на покрива, чиято добра плътност е трябвало да бъде гарантирана и занапред. След изготвяне на експертна оценка се взема решение изолацията да не бъде манипулирана, а соларните колектори да се позиционират върху покрива чрез използване на утежняващи елементи. За фундамент на колекторите са отлети 210 бетонови блокчета, чието тегло гарантира устойчивия монтаж на колекторите дори при най-тежки климатични условия на силен вятър и голям снеговалеж. В същото време големият брой блокчетата осигурява равномерно статично натоварване на покривната конструкция.

Въпреки големия мащаб на инсталацията, тя е реализирана в рамките на един месец. Интересен технически детайл е интегрирането на новата соларна система в рамките на съществуващата и функционираща инсталация на комбината без промени по нея.

Серийният регулатор Bsol 300 управлява 27 предварително заложени в него хидравлични схеми
Серийният регулатор Bsol 300 управлява 27 предварително заложени в него хидравлични схеми

Въпреки че най-видимата част на една соларна система са колекторите върху покрива, нейното сърце са помпената група и соларният регулатор, без чиято правилна работа дори най-ефективният колектор не може да разгърне своя потенциал.

„Дългогодишният опит на Бош в разработването на соларни управления доведе до блестящ резултат – нашият сериен регулатор Bsol 300 предоставя не само възможността за управление на 27 предварително заложени в него хидравлични схеми, но и постоянно следейки температурната разлика между колекторното поле и бойлерите, модулира оборотите на помпата. Това ни дава възможност да получим наистина висок соларен добив, който ние стриктно отчитаме чрез топломер във всяка една изградена от нас система“, уточни инж. Златев.

5 коментара

 1. в Дания се строи – „http://www.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables“ основното е изолирани съдове за съхранение на топлата вода.
  Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце и за по-бързо става с лещи – „http://e-vestnik.bg/5609“
  Другият начин е колектори следящи слънцето и 83% КПД „http://integral2005.com/“ и става за парници за зеленчуци освен за Топлофикация.

 2. Здравейте,

  Радвам се че статията предизвиква интерес!

  Пламен, температурната разлика е минимална, тъй като в момента на снимката бойлерите са с относително висока температура (около 50 -60 градуса Целзий), а слънцегреене почти липсва. Но дори при тези условия системата работи с малък дебит (ако не функционира студеният и топлият щранг ще са с чувствително по-ниска температура) благодарение на безстепенната модулация на регулатора B-Sol 300.

  *****
  Коментарът е редактиран: полето за коментари не е място за безплатна реклама!

 3. Смущaвщо е че термометрите не покaзвaт никaквa темперaтурнa рaзликa

 4. Може ли някой да каже къде може да се види готов типов проект за един блок с наклонен покрив (да речем с обща площ 200 кв м), колко би струвал за около 28 семейства и за колко време би се изплатил.

 5. Такива трябва да се монтират на всички държавни сгради НЕК ЧЕЗ ЕСО Общини и др за да намалеят разходите за пренос на енергия и на консумация от държавни фирми и общинси такива.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*