Мост сближава хората с природата, без човекопотокът да й вреди

Откакто е построен от конопени въжета и кедрови дъски през 1889 г., висящият мост „Капилано“ позволява на пешеходците да пресичат реката Капилано при Ванкувър, Канада – и кара мнозина да сдържат дъха си и да си казват по една молитва, преди да продължат напред. За повече от 100 години на работа мостът, който е дълъг 136 метра и е на височина 70 метра над реката, не само е очаровал милиони посетители, пресичащи ледените води долу, но е породил и куп страховити истории.

Capilano-Suspension-Bridge-lead

Мостът първоначално е построен през 1889 г. от Джордж Грант Макай, шотландски инженер и парков комисар на Ванкувър. Първоначално с дървена конструкция, през 1903 г. мостът е заменен с мост от железни въжета, а след това е иозцяло препостроен през 1956 година. В средата на 20 век местните туземци са поканени да поставят своите тотеми в парка. Днес тотемите са неразделна част от парка. Но от 1983 г. насам мостът наистина е оказва трасе за доста сериозен пешеходен трафик . След смяна на собствеността (за пореден път) Капилано и местната гора са трансформирани в еко-тематичен парк, наречен „Treetop Adventures“.

capilano-suspension-bridge-5

Treetops Adventure е бил и си остава първото място по рода си място в Северна Америка, което внимателно запазва земята, приближавайки посетителите съвсем близо до природата. Новата атракция там се състои от седем пасарелки, окачени между вековни ели в западната страна на каньона, образувайки пешеходна пътека на  30 метра над земята – измежду короните на дърветата. Паркът също така има еко-туристичерски пътеки тип „джунгла“, красиви градини, колекция от тотеми, декори в стила на древните времена и старовремски костюми, както и експонати от история на парка и околните гори.

Capilano-Suspension-Bridge

Мостът с над един век история е съпътстван от странни истории. През 1999 г. жена изпуска 18 -месечното си дете с увреждания от моста, твърдейки, че се спънала случайно и детето се изплъзно от прегръдката й. Детето остава невредимо, но е отнето от майката след намесата на длъжностни лица. Друг странен инцидент през 2010 г. включва тийнейджърка, дошла на екскурзия с класа си от Калифорния, която се изкачила над парапета и паднала. За съжаление момичето не оцеляло, но официалните заключения за смтърта й сочат, че е била дрогирана с LSD.

Мостът е отворен целогодишно и е сигурен, за да се осигури страхотни спомени – за който може да преодолее световъртежа там горе.

1-Capilano-Suspension-Bridge-

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*