„Ноевият ковчег“ – устойчив плаващ град за един пост-апокалиптичен свят

Вдъхновени от Ной, който спасил всички растения и животни от всемирния потоп, Александър Йоксимович и Йелена Николич са проектирали модерен и устойчив „ковчег“, способен да спаси живота на планетата в случай на мащабно природно бедствие. Иновативният „воден свят“ ще поддържа живота чрез терасовидни полета, самостоятелно отглеждане на храна, събиране на дъждовна вода, генериране на собствена електроенергия. Островът е проектиран да издържа на всички форми на водни бедствия.

Noahs-Ark-eVolo-Competition-1

Александър Йоксимович и Йелена Николич са от Сърбия и са проектирали „Ноевия ковчег“ –  устойчив плаващ град – за конкурса eVolo Skyscraper 2012. Тяхната надежда е да се изработи безопасен и самоподдържащ се свят, който може да спаси хората в случай , че природни бедствия или други глобални катастрофи унищожат домовете ни. Премествайки живота насред океана, дуото представя един пост-апокалиптичен начин на живот на човешката раса. „Ноевият ковчег“ е поредица от терасовидни пръстени с дълбоки подводни кули, които действат като баласти за увеличаване на стабилността. Множество „ноеви ковчези“ също могат да бъдат свързани един към друг в мрежа чрез подводни кабели.

Noahs-Ark-eVolo-Competition-4

Слънчева, вятърна и океанска енергия ще се трансформират в електричество, за да захранват дейностите на плаващия град. Дъждовна вода ще се събира от всички повърхности, за да се използва в ежедневието. Подводни турбини биха могли да улавят приливна енергия. Всички подводни повърхности ще бъдат обхванати в изкуствен коралов слой, да се насърчи морският живот.

Страните на тези изкуствени острови ще са достатъчно високи, за да се предпазят домовете от силни бури или цунами. В случай на голяма буря или бедствие жителите могат да се оттеглят в изпълнени с въздух „мехурчета“ вътре в дълбините на островите. Всеки „ковчег“ разполага жилища, офиси, земеделска земя, животински резервати, възможности за производство на енергия, както и развлекателни площи.

Noahs-Ark-eVolo-Competition-2

Noahs-Ark-eVolo-Competition-3

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*