Приказна колибка сред пустинята отразява цветовете и движенията на Мохаве

На пръв поглед инсталацията „Lucid Stead“ прилича на обикновена дървена колиба сред пустшта. Но когато човек се приближи към нея, тя започва да се превръща в уникално визуално устройство, което разкрива и засилва променящите се цветове и фините движения на калифорнийската пустиня. Художникът Филип Смит се е сдобил с тази 70-годишна барака на местен човек, оборудвал я с LED осветление, огледала и програмирамируем интерфейс и създал интерактивна структура, която отразява слънчевата светлина през деня и се превръща в цветен спектакъл през нощта.

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-1

Тук ги няма традиционните елементи, за които говорим, когато става дума за еко-архитектура, зелено строителство и изобщо природосъобразен дом и живот. Няма фотоволтаици, ветрогенератори, геотермални помпи… Ключов елемент в инсталацията е принципът на минимално визуално въздействие върху околния пейзаж.

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-6

Проектът се основава на идеята за пълното потапяне в околната среда – привидно статична среда – и откриване на нейните фини промени и ритми. Когато човек стъпи върху прашната земя на Националния парк Joshua Tree в Калифорния, проектът започва да се разгръща бавно и разкрива хипнотизиращото взаимодействие на светлина и сенки. От изгрев до залез слънце огледалните ленти на бараката отразяват светлината и целия пустинен пейзаж и размиват границата между архитектура и природа.  Огледалата са в лек, но приятен контраст с фасадата с дървен сайдинг – комбинация, която създава чудна амалгама от пейзажи като съновидения и фина материалност на сградата.

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-2

Нощем обаче къщата не се слива така омайно с околния мрак. Когато е тъмно, осветените с LED-осветление врати и прозорци на бараката започват да излъчват различни цветове с темпо, достатъчно бавно, за да обърка наблюдателя. Чрез постепенна промяна на цвета видението кара посетителите да се съмняват в своето възприятие: в даден момент прозорците и вратите изглеждат сини, жълти и червени, но направиш ли краяка-две настрани, цветовете се променят и създават нова картина.

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-3

 

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-4

 

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-5

 

Lucid-Stead-Phillip-K.-Smith-III-7

 

1 коментар

  1. Сигурно след направата на инсталацията в пустошта се е увеличил човекопотокът от поклонници на изкуството инспирирано на пръв поглед от мастурбативно наподобяващи импулси. Вероятно най-силен ефект има LED осветлението нощем (захранвано вероятно от бензинов генератор, че наоколо няма жици), плашейки почти до смърт бедните и гладни рептили.
    Художникът е перфектен, но смисълът е само да му достави наслада, че си е начесал творческото его с нещо което сам си е поръчал на себе си и за себе си. Няма конкуренция, няма простак-възложител.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*