Япония готви още $100 млн. нови разходи за борба с кризата във Фукушима

Япония обмисля да даде повече от 100 милиона долара допълнителни разходи от бюджета, за да се справи със замърсената вода в разрушената АЕЦ Фукушима. Това означава увеличаване на бюджета за борба с кризата с най-малко една пета. Информацията идва от правителствени служители, запознати с проблема, цитирани от Ройтерс.

Допълнителният бюджет възлиза на 10 до 15 млрд. йени и има за цел да се ускори работата по справяне с течовете и обеззаразяването на водата, според длъжностните лица, говорили при условие за анонимност.

fukushima-today

Този ход идва по-малко от три месеца, след като правителството обеща 47 милиарда йени за проекта.

Справянето със замърсената вода в електроцентралата на Tokyo Electric Power Co (TEPCO) представлява само една малка част от мерките по борба с кризата във Фукушима, предизвикана от земетресението през март 2011 г. и цунамито след това. Почистването, включително извеждането от експлоатация на разрушените реактори, ще отнеме десетилетия и ще разчита на недоказана технология.

От първоначалното разпределение на бюджета за кризата 21 милиарда йена идват от фондовете за спешни ситуации за фискалната година, която продължава до следващия март . Останалите пари и допълнително отпуснатите средства ще бъдат покрити с допълнителен бюджет, който ще бъде изготвен до 12 декември.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*