Йордания строи първата си голяма ветроенергийна ферма

Йордания е готова да изгради първата си ветроенергийна инсталация от комунален мащаб, след като нейните разработчици си осигуриха финансиране за проекта с 290 милиона долара.

117-мегаватовата вятърна ферма Tafila се очаква да увеличи енергийния капацитет на страната с около три процента. Тя ще произвежда около 400GWh електричество годишно и ще елиминира 235 000 тона CO2 емисии.

wind-turbines17

Предвижда се производството на електроенергия от централата да започне още през 2014 г. Пълномащабното функциониране на вятърната ферма обаче ще стане възможно едва през следващата година, според Jordan Wind Project Company (JWPC) – съвместно предприятие на инфраструктурния фонд InfraMed, базираната в Абу Даби високотехнологична компания Masdar и развойната фирма EP Global Energy.

Tafila е първият ветроенергиен проект, разработван в рамките на закона за възобновяемата енергия и енергийната ефективност в Йордания. Той бе приет през 2010. Според закона, до 2015 страната трябва да произвежда 7% от електричеството си от възобновяеми източници, а до 2020 година – 15 процента.

Разработчиците казват, че когато Tafila стане готов, той ще може самостоятелно да генерира около 10% от ВЕИ целите на Йордания.

Страната стремително разработва нови енергийни източници, тъй като прогнозите са, че електропотреблението в Йордания ще нараства с по около 5% годишно до края на десетилетието. Възобновяемата енергия остава топ приоритет за правителството, което наскоро въведе и първата в региона преференциална изкупна тарифа за зелена електроенергия в опит да насърчи инвестициите в чиста електроенергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*