Вятърни турбини ще стърчат редом с Айфеловата кула в Париж

Парижките власи решиха да инсталират две вятърни турбини върху един от хълмовете в града, за да тестват технологията, преди да пристъпят към инсталирането на повече турбини.

Със средна скорост от 22 км./ч. всяка турбина има капацитет да осигури около 15 000 киловатчаса годишно. Решението за тяхното инсталиране е чат от по-широкомащабен план за захранване на световната столица на модата с енергия от възобновяеми източници. Програмата предвижда монтирането на вятърни турбини, соларни панели, геотермални станции и водни турбини на Сена.

Трябва да дадем пример, като голям град, когото гледа цяла Европа и светът“, казва Ан Идалго, заместник-кмет на Париж при откриването на турбините на хълма Белвю, където е родена известната певица Едит Пиаф. Турбините ще осигуряват електричество за музея „Въздухът на Париж“ в рамките на следващите шест години, а през първата от тях властите ще оценяват проекта, за да вземат решение дали да продължат с инсталирането на вятърни турбини.

Парижани са си поставили за задача до 2020 година да направят така, че 30% от електричеството, което държавните учреждения консумират, да е произведено от ВЕИ, както и 25% от електричеството за частните домове. Като част от амбициозния план местните власти са решили до 2014 г. да инсталират 200 000 квадратни метра соларни фотоволтаични системи.

Що се касае до вятърните турбини, те са малки – с височина 1,6 м., и градските власти казват, че активно работят заедно с група архитекти, за да интегрират турбините най-добре в градския пейзаж.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*