Шведски студенти проектираха пасивна къща, захранвана само от слънцето

HALO е социално и екологично проектиран дом, изграден от студенти за студенти. Проектиран е от 25 учащи в Технологичния университет Чалмърс в Швеция. Той представлява куполовидна кривата пасивна къща, която се захранва от слънцето. Има големи общи части и осезаемо по-малки лични пространства. Дизайнът се основава на идеята, че споделена къща трябва да има двоен размер на общото пространство, отколкото обикновеният семеен дом.

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-1

Къщата е малка и се свива под покрив с формата на дъга. Има малки лични стаички и по-големи стаи а забавление и и живеене, които да противодействат а нарастващата тенденция на социална изолация. Интериорът е изработен предимно от местно дърво, следвайки скандинавската традиция, а някои от трансформиращите се мебели могат да бъдат премествани лесно, за да се създаде повече пространство.

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-2

Идеята на студентите е поркивът да бъде покрит с монокристални силициеви фотоволтаични соларни клетки, покрити с акрилен полимер с висока якост. Този покрив се поставя върху тънък водоустойчив поликарбонатен слой-мембрана и се оформя като палатка с вътрешни и външни пространства.

HALO зае трето място в китайския соларен декатлон 2013 благодарение на своите изключителни технологии и ефективно използване на ресурсите.

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-3

 

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-4

 

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-5

 

Chalmers-University-Of-Technology-Solar-Powered-HALO-6

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*