Въвеждат 10:1 цени на тока в Кънектикът

Електроразпределителната компания в щата Кънектикът „Connecticut Power & Light“ е поискала разрешение от местния департамент по енергийно регулиране да въведе нова ценова схема от 2012 г. Вместо сегашната плоска тарифа дружеството иска да наложи цени, при които токът в пиковите часове ще е 10 пъти по-скъп от слабо натоварените часове.

По време на пилотно изпитание на новата схема група участници са приели да плащат десетократно по-скъп ток за натоварените часови зони. Оказало се, че в рамките на десет различни дни консумацията на ултра-скъпия ток възлизала на 40 часа у един участник (домакинство).

Решението на ютилити дружеството да въведе такава ценова политика предизвика бурни дискусии сред местните медии. Високите цени на тока в пиковите часове е един от подходите за насърчаване на по-разумно потребление на електричество. Налице са обаче доста схеми, чрез които то може да бъде насърчено по значително по-позитивен начин – например много от частните компании получават отстъпки и бонуси за намаляване на енергопотреблението в натоварените часови зони, тъй като в бизнеса използването на електричеството е относително предвидимо и до голяма може да се планира. Този метод прилича на „моркова“, докато въвеждането на десетократно по-високи цени е по-скоро „тояга“, коментират пазарните наблюдатели.

В крайна сметка обаче решението на ютилити компанията от Кънектикът не е окончателно. Очаква се енергийната комисия да се произнесе по-късно през годината.

Ютилити дружеството не се занимава със „смарт“ електромери – направо вкарва високи цени за тока в пиковите часове

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*