Учени откриха най-мощния парников газ: 7000 пъти по-мощен от CO2

Досега се знаеше, че CO2 и метанът са претенденти за най-разрушителните парникови газове на планетата – единият заради своя обем, другият заради своята сила – но шокиращата новина е, че изследователите са открили друг химикал, който е значително по-вреден. Учени от Университета на Торонто твърдят, че газ, наречен перфлуортрибутиламин (PFTBA), е 7000 пъти по-мощен от CO2 в рамките на 100- годишен период от време. Използва се в електротехническата промишленост. Всяка молекула PFTBA има период на разпад от 500 години, а няма известен метод за улавяне.

Typhoon_Tokage_19_oct_2004_0215Z

Според Гардиън, PFTBA се използва в електротехническата промишленост от началото на 20 век и не се среща в природата. Макар че нива в атмосферата са относително малки в сравнение с CO2, техният потенциал за затопляне на Земята е толкова голям, че дори и най-малкото количество може да задълбочи кризата в климата. В Торонто учените са открили концентрации PFTBA от 0,18 части на трилион (в сравнение с 400 части на милион CO2). Въпреки че учените смятат, емисиите на CO2 от изкопаеми горива са от първостепенно значение, разкриването на този нов мощен химически агент е предупреждение за други, потенциално по-вредни и нерегламентирани газове, които могат да застрашават планетата.

„PFTBA е само един пример за промишлен химикал, който се произвежда, но няма политики, които контролират неговото производство, използване или емисиите му. Не се регулира от каквато и да е политика за климата“, заяви Ангела Хонг, съавтор на изследването, публикувано в Geophysical Research Letters.

1 коментар

  1. Аз отдавна твърдя ,че СО2 е най-безопасният газ защото се измива от дъжда.

    Д-р Пол Фрейзър твърди,че има много по-опасни парникови газове – NF3 замества перфлуоровъглеродите главно при производство на платки и нараства с 5% за 1год. и е 170.000 пъти по-мощен от СО2. Другото е СО2F2 заместител на бромида като дизинфекц.средство при раститителна защита и нараства с 11% за 1год. и е 5000 пъти по-мощно от СО2.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*