Човек захранва дома си чрез местния поток със самоделен мини-ВЕЦ

microhydro-construction-photo-01

Мъж на име Манфред Морнинвег, който сметлан свят за твърде „шумен и забързан“, решил да си построи къща на едно тихо парче земя в Чили с площ 40 хектара. Като част от проекта си той планирал изграждането на малка локална ВЕЦ за производството на електроенергия за неговия дом-мечта. Човеът документирал самоделната ВЕЦ-система и цялото си приключение по изграждането й. Ако сте любители на “направи-си-сам“ и екологичния живот, това може да ви се стори интерсно.

За съжаление няма нито една снимка, която дава изглед към цялата микро-хидро система, но този най-общ чертеж дава добра представа за проекта:

Microhydro_System.jpg.492x0_q85_crop-smart

Ето няколко снимки от проекта:

6powerhouse1

7rotorfrombelow

7rotorandtrees

8pressuretestgen2

elcFOD2

 

Това е отливът от турбината, където „уморената вода“ излиза след усилената работа по въртене на турбината, която генерира електричеството.

9outflow

 

12 коментара

 1. ОВОС ли,ами разрешенията от Басейнова дирекция?!!!! Да не говорим, че дори да я получи по втория начин, който си е първи де факто, ще му поискат предварителни договори с експлоатационните дружества. Така си е по закон (ЗУТ)
  Накрая ще му напишат актове и ще го съборят…. Тук си нямаме Пиночет, а и не го искаме.

 2. Ще се получи това че хората ще имат ток без да ги рекетират

 3. Все пак там не важат законите на България.Частната собственост е наистина частна. В България насред дворно място от 3 декара отглеждам орех който е насаден когато съм се родила и ако реша да го отсека ще ми трябват незнам колко документа. Сякаш някой от институците го е пол п веднъж!

 4. Защо се чудите, ами човека имал пари да си купи имот само от 400 декара, то през него си минава водата, той само си я ползва и отново я връща в реката. Не нарушава екоравновесието, а оборудването е ясно че също може да си позволи да го закупи.
  И все пак 400 дк. си е доста земя.

 5. Да, да ама не съвсем. Сам ли е направил всичко това? Или турбините, особено тип Пелтон растат в Андите…Величков

 6. преди години станаха много модерни и отидох на Боровец да видя истинска малка централа..Проучване на водата влизаща в и излизаща от централата показа че има рязко подобрение на качествата на водата вкл от аериране ..не бива да с е допуска в планините да се затваря цялото русло.>както едно време малка вада или тръбопровод отделя част от водата е добре. ..Друго не бива да се изграждат езера по планински реки на които няма такива естествено формирани. веднага с е появяват комари.

 7. Тук има хижи по планините са с такова електроснабдяване- Дамяница, Седемте езера…

 8. Ами според мене няма проблем, тя водата пак си се връща в реката.

 9. И аз това питам – как така навсякъде по света някой решава да си строи каквото където му падне?????
  Или има нещо недописано по тия статии или просто не са верни…….

 10. След като е „самоделна“ да попитам – има ли разрешение за строеж и ОВОС?
  Защото ако всеки започне да отбива вода от речни корита чрез „самоделки“ знаете ли какво ще се случи?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*