Пекин купува еко-автобуси, за да се бори с градския смог

Китайската столица Пекин, редовно обвита в гъст отровен смог, планира да замени градските автобуси, които горят петрол, с по-екологични модели – до 2017 г. Целта е да се помогне за изчистване на смога, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Близо 14 000 нови автобуса, задвижвани с електрическа енергия или природен газ, ще бъдат закупени, за да заменят две трети от автобусния парк на Пекин и да намалят наполовина въглеродните емисии, съобщи Синхуа, позовавайки се на екологичните и транспортните власти на града.

chamonix-electric-bus

Замърсяването на въздуха в Пекин достигна безпрецедентни нива през януари, когато се праховите частици с диаметър от 2,5 микрометра (PM2.5) достигнаха нетърпима концентрация – 38 пъти над нивото, посочвано като горна граница от Световната здравна организация.

Влошаването на качеството на въздуха в Китай е резултат от преследването на икономически растеж на всяка цена в последните 30 години. Това преследване превърна страната въвв втората по големина икономика в света, но идва с цената на отравяне на голяма част от въздуха, водата и почвата.

Надигащото се остро обществено недоволство заради опасностите за здравето от замърсяването на въздуха в Китай притеснява властта, кяото е обсебена от  идеята за пълна стабилност. Лидерите се опасяват, че въпросът може да се превърне в отправна точка за надигане на по-широко недоволство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*