Британският министър по климата предупреждава за „чудовищни соларни паркове“

Лошо разположени „чудовищни слънчеви ферми“ могат да съсипят добрата репутация, с която се ползва ВЕИ индустрията, заяви британският министър по изменението на климата Грег Баркър. Неговите коментари породиха страхове, че правителството може да готви мерки срещу по-големите соларни проекти.

Solar panel field 3

Соларните паркове трябва да бъдат разработвани върху стари промишлени обекти, бивши летищни терени, да бъдат защитени от погледа с жив плет и зеленина, заяви Грег Баркър пред британското еко-издание BusinessGreen. Силно видимите фотоволтаични масиви са „много лоша новина“ за индустрията, добави Баркър.

Баркър написа писмо до главните изпълнителни директори на няколко фирми миналия месец, като подчерта значението на слънчевата индустрия за постигането на целите на Великобритания за възобновяеми енергийни източници. Той обаче обеща да „се справи“ с неподходящите разработки в провинцията.

Писмото предизвика загриженост сред някои разработчици, че правителството се стреми да спре големите проекти, особено след като секретарят Ерик Пикълс наскоро се намеси за спирането на една слънчева ферма в Съфолк през октомври.

Индустрията се старае да изгражда слънчеви ферми в съответствие с насоките за най-добрите практики в света, включително с мерки за подкрепа на биологичното разнообразие и разработване на двойна употреба на терените – заедно със земеделие.

Сега Баркър засилва притесненията, като настоява, че соларните паркове следва да се разработват повече върху западнали терени – бивши индустриални зони и др. Той посочи за пример съществуващи ферми, които са изградени върху изоставени минни полета.

В съгласие с някои свои колеги Консервативната партия Баркър посочи още, че соларните ферми в много случаи могат да развалят пейзажа. Той настоява, че е необходимо повишено внимание от страна на промишлеността върху развитието на средно-големи масиви върху покривите на комерсиални сгради, които са по-малко видими за окото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*