Шотландската соларна индустрия достигна 100MW и расте още

Шотландия може да не е най-слънчевото място на света, на което да се постави слънчев панел, но ВЕИ индустрията там отчете ново  постижение, след като достигна 100MW инсталиран фотоволтаичен капацитет – „крайъгълен камък“ за сектора.

Анализ на Ofgem за декември разкри, че Шотландия вече има 106MW соларни PV системи, което представлява увеличение от 36 на сто спрямо по същото време на миналата година.

solar_gallery_7

Цифрите показват също така, че 465 предприятия, повече от 28 000 жилища, 56 общини и 22 промишлени площадки са монтирали слънчеви масиви.

Цифрите са в рязък контраст с 2010 г., когато са били регистрирани само 429 слънчеви инсталации, предлагайки едва 2MW капацитет.

Сега Scottish Solar Energy Group, „Партньорство за енергийни технологии“ и WWF Шотландия призовават шотландското правителство да гарантира своята политика за осигуряване на още повече слънчева енергия.

„Шотландия може да изглежда като малко вероятно място за добив на слънчева енергия, но ако се вгледате в картата на слънчевата радиация, Шотландия получава около 80 на сто, а в някои части дори 90 на сто от слънчевата енергия, на която се радва Германия – световен лидер в соларните системи“, каза д-р Ан-Мари Фулър, директор бизнес разивие на „Партньорство за енергийни технологии“.

Шотландия си е поставила за цел да добива 100 на сто от електроенергията си от възобновяеми енергийни източници до края на десетилетието. Голям дял от ВЕИ енергията ще идва от офшорната вятърна индустрия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*