Китай вдига стандартите за производство на цимент, батерии и метали в опит за борба със замърсяването

Китай ще вдигне стандартите за производство на цимент, батерии, кожа и тежки метали като част от усилията си за намаляване на замърсяването на въздуха, водата и почвата, обяви министерството на околната среда в петък.

industrial_chimney

Пекин, изправен пред нарастващото обществено недоволство заради гъстия смог в големите градове, замърсената храна и нечистата вода, заяви, че ще се залови с екологичните щети за повече от три десетилетия необуздан икономически растеж. Кабинетът обеща да предприеме крути мерки за регулиране на индустрии като производството на цимент, желязо и стомана, както и въглища, въпреки че централното правителство по традиция има трудности да наложи волята си върху мощните индустриални сектори и местните правителства.

Според комюнике на Министерството на опазване на околната среда, Китай е произвел 2,21 млрд. тона цимент през 2012 г., което е 56 на сто от световното производство. Пекин ще се стреми да затвори около 370 000 000 т остарели мощности до 2015 г.

Според същото комюнике, този сектор е отговорен за 15-20 процента от замърсяването с фини прахови частици в Китай, основна причина за опасния смог, за 10,8 на сто от азотния оксид и 3,4 на сто от серния диоксид в страната – компоненти на киселинните дъждове.

Преразгледаните регулации ще принудят производителите да инсталират модерни технологии за борба срещу замърсяването, които да отговорят на новите стандарти, включително за контрол на най-малко 60 на сто от емисиите на азотен диоксид.

Китай е и най-големият производител и износител в света на батерии и соларни клетки и новите мерки ще се стремят да наложат по-добри стандарти и по-високи бариери за навлизане на пазара в тези сектори, които са сочени за основен източник на замърсяване с тежки метали на почвите и водите в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*