Тучна зеленина покрива преустроен общностен център в Сидни

Австралийските архитекти Колинс и Търнър са „увили“ едно ремонтирано читалище със стоманен „балдахин“, покрит с тучна зеленина. Разположена в предградието на Сидни „Ватерло“, ъгловата тента е част от удобствата на здравната асоциация „Weave“. Състои се от структурни стълбове и мрежа, направена от поцинкована стомана. Тентата ще позволи на сградата да се слее със заобикалящата горска местност, тъй като растенията по нея се развиват и разгръщат.

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-21

Балдахинът също така крие озеленена градина на покрива на сградата на читалището, който пък гледа към правоъгълен двор, застлан с дървен материал, събран от регенерирани градски ел. стълбовеЕстествена светлина и естествена вентилация обхващат всички ъгли на сградата, която е проектирана специално за ниско въздействие върху околната среда . „Вътре условията на комфорт са пасивно управлявани чрез  естествена кръстосана вентилация, изложена термална маса, както и изграждане на сенчест навес чрез структурата и увиващите се по нея растения“, заявиха архитектите.

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-5

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-3

Конструкцията на сградата е вдъхновена от покритите с тревни площи укрепления на Келтски Уелс от желязната ера, волиерата в Лондонския зоопарк, проектирана от Чедрик прайс, както и работата на Джон Крубсак – американски натуралист, който експериментира с отглеждане и присаждане на растения в определени форми. Надеждата на архитектите е, че с течение на времето растенията ще израстват и обгръщат сградата и така тя постепенно ще обрасте и ще се слее с околния парк.

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-6

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-1

Waterloo-Sydney-Weave-Community-Center-by-Collins-and-Turner-7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*