Лекари: мултивитамините и хранителните добавки са загуба на пари

Ако четете тук, то навярно сте от хората, които вярват, че няма нищо по-полезно и по-здравословно от онова, което природата ни дава, и че нищо, сътворено от човешка ръка, не може да бъде толкова добро, колкото е създаденото от природата. Ако е така, ето още едно потвърждение на тази теза.

VariousPills

Немалко хора приемат ежедневно хранителна добавка от някакъв вид. Около 40% от американците гълтат „мултивитамини“. В резултат на това индустрията за хранителни добавки както в САЩ, така и в Европа нарасна значително през последното десетилетие, достигайки 28 милиарда долара годишни продажби в САЩ през 2010 година.

Нова статия, публикувана от група от лекари на 16 декември в Internal Medicine, твърди, че добавките не са нищо друго освен една огромна загуба на пари. Поместена като уводна статия, тази публикация носи ясно послание: „Стига вече: спрете да си прахосвате парите за витамини и минерални добавки“.

Според уводната статия вече има достатъчно натрупани доказателства против редовното приемане на хранителни добавки:

„Повечето добавки не предотвратяват хроничните заболявания или смъртта, тяхната употреба не е оправдана, тя трябва да се избягва“.

В някои случаи мултивитаминните добавки дори могат да причинят вреда. Единственото изключение лекарите правят за витамин D, за който се изискват по-нататъшни изследвания, за да се определи дали ползите са повече от действителните вреди. Новото изследване е разпределено в три части:

Първо учените са изследвали клинични изпитания, включващи общо 450 000 души, за да потвърдят това, което е известно и от някои предишни изследвания – че никога не е научно доказано, че дългосрочната употреба на витамини предотвратява сърдечно-съдови заболявания и рак.

Второ, изследователите са открили, че няма полза от ежедневното приемане на комбинация от хранителни вещества. Дванадесет-годишно проучване сред 6000 мъже на възраст 65 години и нагоре е показало, че тези, които вземат мултивитамини, не се отличават с по-значителни показатели на запазване на когнитивната функция от тези, които са приемали плацебо. В действителност някои добавки дори могат да причинят вреда като например предозиране с бета-каротин, който увеличава риска от рак на белите дробове при пушачите.

Трето, изследователите проучили дали по-високите дози витамини и минерали могат да предотвратят сърдечни пристъпи, инсулт и смърт сред 1700 хора, които вече са преживели сърдечен удар. Пет години по-късно обаче не е установена разлика между тези, които са вземали хранителни добавки, и тези, които не са.

Статията де факто подчертава и това, което много хора вече знаят – че следването на здравословни хранителни навици е по-важно от всичко друго и че това не може да се замсти по никакъв начин. Д-р Стивън Фортман, старши изследовател в Центъра Kaiser Health Research, не е подписал статията, но е съгласен с посланието й: „Не си мислете, че [мултивитамините] правят от лошта диета добра – че можете да ядете продукти за „бързо хранене“ и след това да вземе куп добавки. Това не е добра идея“.

1 коментар

  1. Ами да, като си навреждаме с гмо пшеница, и витамините няма да могат да помогнат. Пиша специално за пшеницата, тъй като дългогодишната употреба на витамини се обезсмисля, ако се яде дълги години най-разпространеното зло – гмо пшеница. Тя е с всевъзможни вредни ефекти върху организма. Който не вярва, нека да провери дали ниско стеблената пшеница не е гмо още от десетки години по целия свят.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*