Еко-парк с многослоен зелен покрив се гради в Анкара

Турската фирма ONZ Architects наскоро разкри плановете си за прекрасна многопластова сграда-еко-парк в Анкара, Турция. Изкуственият хълм се състои от сграда за изследователски център, „гарнирана“ с тучна зеленина чрез няколко слоя зелени покриви. Проектът предвижда още открита и ефирна срада с много нива и извивки, която действа като вход за еко-парка.

ONZ-Ostim-Eco-Park

Еко-парк „Остим“ има за цел да сведе до минимум въздействието върху съществуващия естествен ландшафт, а също така и да насърчава развитието на нова растителност. Чрез засаждане на трева и храсти във и върху сградите проектът позволява характер на природата да бъде главното действащо лице на сцената и осигурява място за експерименти и работни семинари в сферата на устойчивостта. Допълнителни тераси и открити площи осигуряват пространство за работниците и служителите, за да се радват на природата по време на своите почивки и социални мероприятия.

ONZ-Architects-OstimEco-Park2

Основната сграда, която служи като вход към комплекса, е отворен и стъклена, материализирайки философията на отворения обмен на идеи. Интериорът има офиси за еко-парк Остим и обществени пространства с образователни изложби на тема устойчивост, които са достъпни за широката общественост. Сградата е проектирана с подвижни стени и гъвкави пространства, което позволява лесно да се адаптира за големи лекции или малки конференции. Покривни сензори управляват осветлението на сградата и контрола на вътрешния климат, значително намалявайки потреблението на енергия. Стъклените стени осигуряват достатъчно естествена светлина през деня, като блокират затоплянето от слънчевото греене. Широк периметър от дървета филтрира светлината по подходящ начин в летните и зимните месеци. Накратко, както казват архитектите от ONZ Architects, еко-паркът хармонира с природата, за да създаде една добре балансирана работна среда.

ONZ-Architects-OstimEco-Park3

ONZ-Architects-OstimEco-Park4

ONZ-Architects-OstimEco-Park5

ONZ-Architects-OstimEco-Park1

ONZ-Architects-OstimEco-Park7

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*