Доклад: Китай предлага парични награди за регионите, които намалят смога

След като се постара да постигне подобрения в качеството на въздуха чрез набор от нови регулации, китайското правителство реши да предприеме още един необикновен подход – да осигури парични награди – като част от най-новата си кампания за справяне с влошаването на смоговата криза в страната.

Според публикация на Bloomberg, регионалните правителства ще могат да получат до 10 млрд. юана (което е равно на 1.65 млрд. долара ) парични награди, ако изпълнят поставените им цели за намаляване на емисиите през тази година.

la-china-smog01

Позовавайки се на коментари от Жу Шенгсиан, министър на опазването на околната среда в Китай, вестникът съобщава, че според новата схема на регионалните правителства ще бъдат изплащани пари директно, въз основа на резултатите им при постигането на определени цели за намаляване на емисиите на NOX, SOX и твърдите частици.

Новината дойде след вестта, че за редица градове и региони в Китай са наложени норми и цели за намаляване на емисиите. Съгласно новите цели Пекин, Тиендзин и провинция Хъбей ще трябва да намалят емисиите на PM 2,5 с 25 на сто до 2017 г., а Шанхай и източните провинции на Джиангсу, Жеййянг, Шандонг и северната част на Шанси са натоварени със задачата да намалят емисиите с 20 на сто.

Правителството на Китай е под нарастващ натиск да изпълни обещанията си за редуциране на градския смог и държавните служители са все по-загрижени, че проблемът може да подхрани нежелани социални вълнения и да подкопае инвестициите в страната.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*