Агрохимически компании искат от съда да блокира анти-ГМО закон в Хавай

GMO_maize_test_2Три от най-големите агрохимически компании в света са завели дело в Хавай, за да блокират нов закон, влязъл в сила на остров Кауай през ноември и ограничаващ засаждането на биотехнологични култури, както и използването на пестициди.

DuPont, Syngenta и Agrigenetics Inc – компания-поделение на Dow Chemical Co – са завели дело в петък в американския окръжен съд в Хонолулу. Обвинението твърди, че действията в Кауай са противоконституционни и иска нареждане за постоянно блокиране на прилагането на разпоредбите на закона.

„Наредбата е невалидна“, заяви Пол Майхарт, говорител на Syngenta. „Това … натоварва нашата индустрия с тежки и необосновани ограничения за земеделските дейности, като се опитва да регулира дейности, по които окръжните власти в Хавай не са компетентни. Тези дейности вече са регулирани от правителствените агенции в рамките на държавните и федералните закони.“

Законът на Кауай изисква големите земеделски фирми да публикуват данни за използването на пестициди и генетично модифицирани култури, както и да се създават „буферни зони“ около училища, домове и болници.

Председателят на съвета в Кауай  Гари Хуузър, които сътрудничи на въвеждането на законопроекта през юни, заяви, че местната общност изисква разкриване на основни данни и създаване на буферни зони, а големите агрохимически компании просто се опитват да тормозят жителите на острова. Мярката има широка подкрепа сред жителите на острова и на територията на САЩ от организации и лица, които вярват, че използването на пестициди от агрохимическите компании трови хората и околната среда.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*