Fujitsu прави „енергийна лента“ за измерване на електро-консумацията

Fujitsu Laboratories е разработила „енергийна лента“, която има сензор за консумацията на електроенергия и измерва колко ток се харчи на всеки отделен контакт – в реално време.

Компанията се надява, че измервателната „лента“ ще подтикне потребителите да обръщат повече внимание на това колко електроенергия харчат. Макар че до този момент различни фирми рекламират най-разнообразни устройства за пестене на ток и съхраняване на електроенергията в дома, производителят се надява, че именно това устройство ще стане най-привлекателно за големия брой офис-сгради, където хиляди устройства се включват из контактите по стените.

Комбинирайки устройството със софтуер за графици и разписния, мениджърите могат да реализират многобройни начини за спестяване на електроенергия и да елиминират излишната консумация.

Всеки контакт от енергийната „лента“ има безконтактен сензор, който мери консумацията. Той работи в диапазона от 1 ват до 2000 вата. Fujitsu Laboratories е направила сензора възможно най-компактен и с оптимизирана форма и позиция, така че да не се влияе от силните магнитни полета на електрическите трасета.

2 коментара

  1. Здравейте,
    из магазините за електро-материали би трябвало да можете да намерите подобен уред. В общия случай това са устройства, които се включват в контакта, самите те имат гнездо за щепсел, дисплей, на който показват параметрите, и евентуално няколко бутончета. Не мога да ви посоча конкретен магазин (а и едва ли е редно), но понякога и в малките квартални магазинчета за електроматериали могат да се открият такива полезни уреди.
    Успех в търсенето!
    М. Малцева

  2. Здравейте,
    интересува ме от кои магазини в България може да бъде закупен уред за измерване на електрическата консумация на различни уреди.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*