Малка група селяни живеe в пещери в Китай

Една малка общност от селяни в провинцията Гуейджоу в Китай са се отказали от къщите, които правителството им е предложило, и са решили да продължат да живеят в пещери в планините на Аншун. Етническата малцинствена група „Мяо“ е разработила квази-племенно общество и изградила домове без покриви, училища и баскетболно игрище във вътрешността на 230- метрова пещера, широка 115 метра и висока 50 метра.

Tajing-Caves-Getu-River-National-Park-1

Обществото е изградила едно малко село, с бамбукови колиби, плевни, навеси, начално училище и дори баскетболно игрище. Тъй като пространството си има гигантски таван от камък, структурите са изградени без покриви. Жителите използват водата, която се стича по скалата, и отглеждат пшеница по хълмовете край кариерата.

От 2007 г., когато общността наброяваща около стотина членове, пещерата днес е обитавана от едва 18 души. Много мъже са оставили селото, за да идат да си намерят работа в малките и големите градове, а останалата група сега трябва да изгради резервоар за вода, за да реши проблема с водоснабдяването.

Tajing-Caves-Getu-River-National-Park-6-537x402

 

Въпреки, че живее в скалата, далеч от градската среда, групата не е напълно изолирана от останалата част на света. Те имат телевизор и използва телекомуникационнен сигнал, техните деца имат книги и от време на време някой носи вестници и списания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*