Абу Даби планира проект за авиационно биогориво с Boeing и Total

Държавният превозвач на Абу Даби Etihad Airways се споразумя с френската енергийна компания Total и американския самолетен производител Boeing за разработване на биогорива в емирството, обявиха служители на компанията.

Със своите огромни залежи на петрол, Абу Даби има достатъчно достъп до евтино самолетно гориво, но страната иска да развива устойчиви енергийни източници, за да диверсифицира своята икономика. Биогоривата могат да помогнат на Etihad и да отговори на целите в авиационната индустрия за намаляване на емисиите на парникови газове.

800px-First_Biofuel_Flight_in_Spain_(6211822258)
Ethiad тръгна по стъпките на авиокомпаниите, които искат да заменят традиционния керосин с биологично гориво. На снимката: първият полет с биогориво в Испания през 2011 г.

Etihad очаква да започне граждански полети с въздухоплавателни средства с биогориво след около пет години, обяви главният опративен директор Ричард Хил.

До пет години години технологията на биогоривата ще стане достатъчно зряла, за да бъде икономически приложима. Бихме могли да предложим конкурентни цени в индустрията“, каза той, добавяйки , че е твърде рано да се говори за параметри на проекта като общата стойност на инвестицията или производствения капацитет.

Abu Dhabi Oil Refining Co и Институтът за наука и технологии Masdar също ще вземат участие в проекта.

Инициативата ще разглежда различни суровини за производство на биогорива, включително отпадъци от селското стопанство, листа от финикова палма, както и растения, толерантни към солена вода, които биха могли да се отглеждат в крайбрежните райони на Обединените арабски емирства, предаде Асошиейтед прес.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*