Най-големият в света соларен мост е готов – в Лондон

Най-сетне най-големият слънчев мост в света е готов – в Лондон, при станцжията Блекфеърс. Solarcentury и Network Rail работиха в партньорство, за да покрият моста с 4400 фотоволтаични панела. Някога ненаситен за енергия, мостът сега осигурява на станцията половината от енергията, която й трябва, за да работи.

Blackfriars-solar-bridge

Мостът при Блекфеърс минава над реката Темза, транспортирайки хиляди пътуващи всеки ден от Южен Лондон през една от най-натоварените станции в града. Станцията работи с електрически влакове, които правят обществения транспорт по-екологичен, но с новия мост тя ще стане още по-зелена. Неговото изграждане отне 5 години. First Capital Connect – фирмата, която поддържа Блекфеърс, изчислява, че 4400 фотоволтаични панела ще елиминират 511 тона въглеродни емисии всяка година.

Blackfriars-solar-bridge2

Освен осигуряване на енергия от възобновяеми източници за гарата, мостът също така ще служи като символ на стремежа на Лондон да бъде по-устойчив град. Фотоволтаичните панели могат да се видят и от двете страни на реката, с което приканват туристите и местните жители да се замислят за енергията от възобновяеми източници. Solarcentury проектира моста така, че да вгради фотоволтаични панели „на всяка стъпка“ и да покаже, че те могат да бъдат ключов елемент от проектирането.

Blackfriars-solar-bridge1

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*