Биогоривата могат да донесат бум на болестите, пренасяни от комари

Увеличаването на някои култури, отглеждани за биогорива, може неволно да увеличи риска от заболявания, пренасяни от комарите, чрез промяна на жизнения цикъл на насекомите, предполага ново изследване.

Culex_sp_larvae

Първото поколение култури за биогорива, най-вече царевица, все повече биват измествани от  второто поколение култури за биогорива, като многогодишни треви, които изискват по-малко енергия, вода, торове и пестициди, за да растат. Но екологичните промени, предизвикани от отглеждането им на едро за добив на биогорива, може да промени разпространението на вирусни заболявания, засягайки векторното поведелние, оцеляване и изобилие.

Изследователи от Университета на Илинойс са разгледали поведението на яйцеполагане на Aedes aegypti и Aedes albopictus във вода, която съдържа листа на различни видове култури за биогорива, в лабораторни експерименти, наподобяващи това, което може да се случи в реалността. Опитите показали, че листата от различни видове култури за биогорива могат да повлияят на химичните свойства на водата, в която комарите снасят яйцата си , както и предпочитанията на комарите къде да снасят яйцата и как да се грижат за оцеляването на тези яйца.

Изследователите установили, например, че повече яйца достигат зряла възраст, когато биват положени във вода, в която се влива листен материал от второ поколение култури за биогорива или просо. Този резултат е отчетен при сравнение с първо поколение култури за биогорива.

Все пак те добавят , че тези култури е вероятно да променят поведението и на другите видове от дивата природа, което може да намали разпространението на инфекциите, пренасяни от комарите, насочвайки ги към други „приемници“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*