Конвергенцията на ВЕИ, смарт-грида и PV инверторите

Предприемачи и рискови капиталисти са се втурнали презглава да градят домашни мрежи. Стотици компании, сред които и такива като Google и Cisco, бъхтат здраво за създаването на безчет малки парченца от големия пъзел, наречен управление на енергията в домовете и бизнес-сградите.

Милиони електромери с претенциите за „смарт“ възможности се инсталират по домовете на хората. Те измерват консумацията на ток в дома, но се очаква да могат и да си взаимодействат с електроуредите – да гасят и включват, да управляват. За целта са им нужни хардуерни и софтуерни системи, безжични чипове и мрежи за комуникация.

Доставчиците се стараят да бъдат хитри. Някои от тях се сещат, че няма нужда да откриват колелото – компютрите вече са в домовете на хората и могат да помогнат, а и мрежите за пренос вече не са рядкост дори в домашни условия. Други доставчици се сещат, че наличните алармени системи така или иначе опасват всички помещения в бизнес-сградите и в домовете на хората.

Но има и още едно парченце от пъзела, което може да се окаже ключово за интелигентната електрическа мрежа, наречена още смарт-грид, и енергийно ефективния дом: соларните микроинвертори.

Микроинверторът има за задача да превръща правия ток, генериран от устройства като соларните фотоволтаични панели, в променлив така, че да може да бъде използван в електрическата мрежа. Микроинверторът образно казано стои на границата между „тяхната енергия“ – тази, която идва от електроразпределителните дружества, и „моята енергия“ – тази, която човекът генерира и употребява в дома си.

Според фирми като Enphase и SolarBridge, бъдещето е в продукт, който осигурява контрол върху генерирането и потреблението на енергията посредством опростен, уеб-базиран интерфейс, който извлича много повече ползи от наличието на съществуващите микроинвертори, интернет връзки, устройства за следене на потреблението на енергия, силово окабеляване. Мениджърите на такива фирми са категорични, че това е живата връзка между ВЕИ и смарт-грида. Инверторите ще позволят наличието на интелигентна електрическа мрежа, обхващаща огромен брой географски разхвърляни източници на енергия. Когато хората имат добро средство за командване и управление на енергийната консумация и енергийното производство в дома си, това ще позволи съществуването на истинския смарт-грид.

Перспективата е съвсем реална и фирми като Enphase и SolarBridge съвсем не са единствените, които вече са се прицелили в тази пазарна ниша. Нещо повече, пазарът вече е свидетел на условно разделение между тях, като едната част се насочват към интеграция на дома в интелигетната електро-мрежа, а други работят в областта на технологиите за ютилити компаниите, които трябва да смогнат да управляват ловко енергията, добивана от безбройните домове с малки фотоволтаични инсталации.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*