Полската PGE търси партньор за първата си АЕЦ

Nuclear-Energy-The-AdvantagesЕнергийното дружество PGE в Полша търси технологичен и финансов партньор за своя дългосрочен проект за изграждане на първия АЕЦ в Полша. Очаква се той да бъде на стойност до 60 млрд. злоти (19,5 милиарда долара).

Полша, която в момента генерира почти цялата си електроенергия от стари въглищни електроцентрали, иска да направи своя енергиен сектор по-ефективен и да намалява въглеродните си емисии.

„Сега сме в период на търсене на партньор за предоставяне на технологии и на партньор, който да участва финансово,“, казва главеният изпълнителен директор на PGE и бивш регулатор на енергийния пазар на Полша Марек Вожяк.

Управлявана от държавата, PGE е координатор на проекта има време до края на 2016 г. да избере място за АЕЦ-а и да намери технологичен партньор.

Стратегията на правителството е да изгради 3-гигаватова атомна електроцентрала, от която първият блок да бъде завършен до края на 2024 г, а целият проект да бъде завършен до 2030 година.

Досега ядреният проект имаше поредица от неуспехи. PGE изрази загриженост по отношение неговото финансиране, особено след като групата бе въвлечена в скъпо търсене на шистов газ в Полша.

Въпреки това Полша се бори да ограничи зависимостта на енергийния си сектор от Русия, която само преди две седмици подписа споразумение за разширяване на единствената атомна електроцентрала в Унгария.

PGE заяви, че иска да контролира специалната инвестиционна компания, създадена да реализира строителството на атомната централа. „PGE иска да има контролния пакет акции в компанията, най-малко 70 на сто“, каза Вожняк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*