Забраниха окончателно строителството на Камчийски пясъци

Върховният административен съд потвърди окончателно забраната да се строи на Камчийски пясъци, постановена от Министерството на околната среда и водите. В първите дни на тази година петчленен състав на Върховния административен съд потвърди становището на тричленнката по делото.

Решението на съда, макар и окончателно, не означава директно, че казусът с Камчийски пясъци също е приключил окончателно. Според Закона за биоразнообразието министърът на екологията има право два пъти за по една година да издава такива заповеди за забрана на строителство. Това напомни пред „Дневник“ и бившият екоминистър Нона Караджова, която именно издаде такива по времето на нейния мандат и така отложи във времето опасността от бетониране на тази уникална черноморска местност с дълга естествена пясъчна ивица.

Black-sea-coast

Последната бе издадена за превенция на застрояването на основание, че камчийски пясъци се готви за включване като защитена зона в екомрежата „Натура 2000“. Забраната обаче не може да се удължи повече, тъй като по Закона за биологичното разнообразие, регламентиращ екомрежата, максималният й срок е 2 години.

Това, което все още не е приключило, е обявяването на новите зони по „Натура 2000“ със заповеди по съответните режими. Проектът по картиране обаче е завършен – става дума за обхождането на цялата страна от учени и експерти на БАН, които са представили експертни резултати къде какво има като хабитати, какво е тяхното състояние, включително и за Камчийски пясъци.

Оттук нататък е в ръцете на сегашното управление на екоминистерството какво ще се заложи в тази конкретната заповед за Камчийски пясъци.

Инвестиционните проекти в Камчийски пясъци са на три фирми, придобили терените си чрез замени. И трите – „Рийс интернешънъл“, „Бета форест“ и „Мирта инженеринг“, са свързани с австрийската „Райфайзен груп“, а консултант им беше бизнесменът Тодор Батков. Инвеститорите са и жалбоподателите на решението на тричленния състав на ВАС.

Преди 7 години местността беше защитена територия, с много по-строг режим от защитените зони на „Натура“. По искане на една от фирмите – „Рийс интернешънъл“, през 2006 г. Върховният административен съд създаде прецедент, като заличи защитената местност. Фирмата бе придобила със замяна терените близо до брега, като дюните и пясъчните ивици на държавата бяха оценени като последна категория земеделска земя – най-евтината. Част от проекта за курорт на фирмата попадаше в границите на местността и съдът счете, че липсата на прецизна координатна граница в заповедта за обявяването й (от 80-те години) е основание да заличи защитената територия.

Източник: Варна топ новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*