„Земен“ културен център в Испания е покрит с тучен зелен покрив

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-4

Кой би предположил, че под тази тревиста хубост се крие цял културен център?

Espai-Ridaura-Capella-Garcia-Arquitectura

Издигайки се от пейзажа на Хирона, Испания, Espai Ridaura е сграда, построена с изключително внимание към нейната околна среда. Растителността, която е била „открадната“ от земята по време на строежа, сега живее на зелен покрив върху сградата, привличайки местните диви животни и изолирайки интериора. Capella Garcia Arquitectura използвали пръст, чакъл и цимент за изграждането на центъра, който е домакин на различни културни дейности, включително театрални изпълнения, танци, малки панаири и конференции.

Espai Ridaura се състои от два добре определени обема, които се „приплъзват“ един към друг. Центърът е изграден чрез комбинация от местна земя, цимент и чакъл, а земният цвят се дължи на естествени пигменти. Сградата помещава многофункционална зала, прожекционна зала и стая за управление на осветлението, рецепция, билетна каса, малък бар, музикална школа и тоалетни. Неговата основна забележитеност е пищен зелен покрив, засаден с богата и разнообразна растителност, който осигурява отлична звукоизолация и топлоизолация за интериора.

Намиращият се в Хирона център има и слънчеви термални панели за генериране на топла вода и система за енергийно-ефективно осветление. Със своите 345 седящи места за зрители центърът се разраства в резултат на голямото количество туристическа дейност и културните активности по време на летните месеци.

Постоянно напомняйки за своите красиви природни околности, главната сцена на залата има голям остъклен гръб, който осигурява естествено осветление и прекрасни гледки към широколистните гори, които стоят зад него.

 

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-7

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-6

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-5

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-3

Capella-Garcia-Arquitectura-Green-Roof-Espai-Ridaura-Spain-2

„Зелена архитектура“ е съвместна рубрика на GreenTech.BG и 1kam1.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*