Търговски гиганти обещаха глобална свободна търговия с екологични стоки

A група от 14 членове на Световната търговска организация публично се ангажираха да работят за премахване на митата върху „зелените“ стоки като част от ново глобално споразумение за свободна търговия със зелени продукти.

Групата, в която влизат САЩ, ЕС, Япония и Китай, използва срещата на върха в Давос, за да излезе с обща декларация, подчертавайки ангажимента си към „постигане на глобална свободна търговия с екологични стоки“ и се ангажира гилемите сили да работят заедно – както и с други членове на СТО – за либерализация на този сегмент.

green-goods

В изявлението също така бе съобщено, че след постигането на споразумение при последната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (APEC) за намаляване на митата върху цял списък с екологични стоки от 2015 г., групата от Давос „ще започне да се подготвя за преговори с цел постигане на тази обща цел“ до създаването на ново глобално споразумение за свободна търговия.

„Ние сме убедени, че една от най-конкретните, непосредствени задачи на СТО и нейните членове може да е това – да направим така, че да защитим нашата планета, като се търси споразумение за премахване на митата за стоки, с които всички ние да защитим нашата околна среда и да се справим с изменението на климата,“ посочи групата.

Показателно е, че ангажиментът включва обещание да наложи търговски договор за екологични стоки „ след достигането на критична маса от членовете на СТО“, което ефективно ще избегне необходимостта от пълно единодушие –фактор, който през последните години многократно проваля опитите за постигане на подобно споразумение.

Обещанието за подобен договор е подкрепено от САЩ, ЕС, Япония и Китай, както и Австралия, Канада, Коста Рика, Хонг Конг, Корея, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Швейцария, Китайско Тайпе. Това може да се окаже голям стимул за глобалната зелена икономика, която е все по-силно възпрепятствана от търговските спорове през последните години.

Световният пазар на екологични продукти се очаква да достигне стойност от над 1 трилион долара  на година. Засега обаче митата за някои продукти от тази област като например слънчеви панели и вятърни турбини постоянно увеличават разходите за зелени продукти в много ключови географски райони, което води до по-бавно спадане на цените и по-бавно навлизане на еко-стоките.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*