Правим „яки“ технологии, но те няма да решат проблема със загубата на земя

Ние не се нуждаем от повече храна – просто трябва да се научим да не прахосваме тази, която имаме. Не го ли сторим, това би могло да означава загуба на земя с площ колкото размерите на Бразилия – земя за за селското стопанство, която ще бъде съсипана до 2050 година. Това е изводът на нов доклад на ООН, озаглавен „Оценяване на глобалната употреба на земя“.

land-crops

„Интелигентните“ производствени технологии като например вертикалните градини и ферми могат да бъдат полезни за изхранването на света. Но преди да се впуснем в такива начинания, първо ние трябва да спрем да прахосваме една трета от храната, която произвеждаме. Начинът, по който това може да се направи, е: контрол на вредителите, по-добро складиране, по-пестеливо обработване и консумация без разточителство.

Около 5 милиарда хектара земя се използват за земеделие. От тях една трета се използва за отглеждане на фуражни култури и две трети за пасища. Междувременно градовете се разрастват и разширяват за сметка на земеделските земи. Обработваемите земи пък се разрастват за сметка на пасищата и горите. Това води до огромна загуба на биологичното разнообразие. Ако запазим това темпо до 2050 г., когато на Земята ще има още 2 милиарда души, то ще бъдат унищожени още 850 милиона хектара земя, според доклада. Това е колкото площта на Бразилия.

Polochic-crop-destruction

Но тази тенденция може да бъде избегната до голяма степен. Бедните държави трябва да увеличат селскостопанските добиви, а богатите нации да намалят потреблението на месо. Докладът също така препоръчва възстановяването на деградиралата земя, ограничаване на разрастването на градовете, намаляване на количеството на хранителни култури, които няма да бъдат консумирани за храна, и ограничаване на разрастването на биогоривата. В противен случай ще изчезнат горите, биологичното разнообразие ще бъде намалено, ще има повече глад, мизери и социален хаос.

В доклада се отбелязва, че е налице масивно „поглъщане“ на глобалното селско стопанство от шепа корпорации – 10 корпорации за семена,  5 фирми-търговци на зърно и 10 производители на пестициди. Тези мега-корпорации са отговорни за повече от половината от общите продажби.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*