Общините обещават да ускорят процедурите за саниране на жилища по ОПРР

Максимално ускоряване на всички процедури, свързани с ремонтите за повишаване на енергийната ефективност на домовете, ще осигурят общините у нас. Това гласи поетият от тях ангажимент след провеждането на среща между Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на общините у нас.

energy-efficiency-retrofit

Срещата се проведе в последния ден на чнуари и бе посветена на взимодействието по реализирането на схемата „Подкрепа за енергийната ефективност в многофамилните жилищни сгради” по ОПРР.

Програмата „Енергийно обновяване на българските домове” бележи значително изоставане на изпълнението. Това събужда приотеснения относно успешното й завършване в оставащия срок до края на 2015 г

Разработената конкретна програма предвижда в дейностите по санирането да бъдат включени 180 – 200 жилищни сгради, като само за 2014 г. следва да бъдат усвоени 50 млн. лв.

НСОРБ пое ангажимент за покрепа и осъществяване на оперативно взаимодействие при конкретното прилагане на мерките, изразяващи се на този етап в:

  •     Ускоряване на издаваната от общината на първоначалния етап оценка за възможността за енергийното саниране на сградата;
  •     Максимално съкращаване на сроковете за издаване на разрешение за строеж, след като сградата е одобрена и има сключено Споразумение за финансова помощ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*