Глобалните вятърни мощности достигнаха 12,4% през 2013 г

Глобалните инсталирани мощности за добив на вятърна енергия са се увеличили с 12,4 на сто до повече от 318 гигавата през 2013 г. Начело са Китай и Канада. Това сочат най-новите данни за индустрията, публикувани в сряда.

Капацитетът е нараснал от около 283 GW в края на 2012 г., по данни от Глобалния съвет за вятърна енергия (GWEC). Въпреки това растежът показва забавяне през 2013 г., ограничавайки се до около 35,5 GW, което с почти 10 GW по-малко в сравнение с година по-рано. Най-осезаем е спадът в Съединените щати.

Wind turbine farm over sunset

„Извън Европа и САЩ световният пазар е нараснал скромно през миналата година, начело с Китай, изключително силна е годината и за Канада“, заяви генералният секретар на GWEC Стив Сойер в изявление. „ Китай продължава да е пазар на бърз растеж, което е добра новина за индустрията. Ангажиментът на правителството за развитие на вятърната енергия бе подсилен отново чрез увеличаване на официално заложената цел за 2020 г. – тя е 200 GW, и индустрията реагира на това“.

Инсталираните вятърни мощности в Китай възлизат на 91,4 GW в края на 2013 г. Около 16 GW нови мощности са добавени през 2013 г. – най-голямото нарастване в световен мащаб.

Канада е инсталирала 1,6 GW нови производствени мощности.

Развиващите се пазари също бележат постоянен поток от нови инсталации в Африка, Азия и Латинска Америка, споре данните. Растежът в Европа е по-бавен.

Инсталираните вятърни мощности в Европа са достигнали до почти 121,5 GW.

„Основното предизвикателство е стабилизирането на европейските пазари – както наземните, така и офшорните –защото те бяха разтърсени от политическите вълнения през последните няколко години“, каза Сойър.

Що се отнася до 2014 г., в GWEC са оптимисти, че новите инсталации ще се увеличат и евентуално ще надминат нивата от  2012.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*