Соларен самолет хвърчи над Швейцария

Самолет със соларно захранване, проектиран да лети денонощно без гориво и без вредни емисии, успешно направи първия си тестов полет над Швейцария.

Машината на Solar Impulse, която има 12 000 соларни клетки в крилата си, е прототип на самолет, за който производителят има планове да направи околосветска обиколка през 2012 г. По време на първия полет самолетът летя в продължение на 87 минути над западната част на Швейцария при височина 1200 метра. Пилот бе германецът Mаркус Шердел.

Всичко мина гладко, както си трябва“, коментира Шердел след приземяването.

Седем години проектиране предшестват днешния полет на самолета, направен от въглеродни нишки. Размахът на крилете му е колкото на Airbus A340, а теглото – едва 1600 кг.

Прототипният модел направи свия първи полет, оприличен на „скок на бълха“, през декември 2009. Тогава той прелетя 350 метра на височина един метър над пистата във военна база близо до Цюрих.

Самолетът, който се задвижва от витлова система, има четири електромотора, способни да работят и денем, и нощем. Возилото натрупва енергията от соларните си крила във високоефективни батерии, за да може да лети и по тъмно.

Крайната цел на създателите на соларния самолет е той да може да развива средна скорост от 70 км./ч. И да достига максимум 8000 метра височина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*