Toyota ще тества нова система за безжично зареждане на електромобили

Системата зарежда батерията на автомобил, паркиран над намотка, монтирана на парко място на земята
Системата зарежда батерията на автомобил, паркиран над намотка, монтирана на парко място на земята
Системата зарежда батерията на автомобил, паркиран над намотка, монтирана на парко място на земята

Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp. (TMC) съобщи, че в края на февруари ще започне експлоатационни тестове на своята нова система за безжично зареждане на батерията на електромобили и „plug-in” хибриди.

Системата зарежда батерията на автомобил, паркиран над намотка, монтирана на парко място на земята, което прави зареждането много по-лесно и удобно, подчертават от компанията.

Системата използва технология, която предава електричество чрез магнитен резонанс, породен от промените в интензитета на магнитното поле между предаваща намотка на земята и приемаща намотка в автомобила. Системата може да намали загубите в ефективността на предаваната енергия, породени от неточно позициониране на автомобила или разлики във височината между двете намотки.

Технологията свежда до минимум електромагнитните смущения върху електрически устройства в близост, а инсталираната върху земята намотка е с толкова здрава структура, че да издържа тежестта на автомобил, преминаващ върху нея.

В допълнение, за да помогне на водача да паркира в най-подходящата позиция за зареждане, Toyota е разработила нова функция към вече съществуващия асистент за паркиране (IPA, Intelligent Parking Assist). Тя показва оптималната позиция за паркиране върху намотката в парко мястото, както при успоредно, така и при перепнидикулярно паркиране.

Експлоатационните тестове се очаква да продължат 1 година и ще включват 3 различни вида „plug-in” хибрида Toyota, които се използват от домакинствата в община Аичи, Япония. Тестовете ще оценяват задоволството на клиентите, леснотата на употреба, процента на паркиране в неправилна позиция и поведението на зареждането (честота на зареждане и използването на таймер за зареждане).

Резултатите от тестовете ще бъдат използвани за усъвършенстване на технологията, като крайната цел на Toyota е да внедри системата за масова употреба. Компанията вярва, че технологията за безжично зареждане ще помогне за популяризиране на електромобилите и за преминаване към по-интелигентна и по-природосъобразна мобилност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*