Парижки ресторанти превръщат хранителните си отпадъци в биогаз

Група ресторанти от Париж превръща хранителните си отпадъци в биогаз и компост – в навечерието на влизането в сила на нов закон, който ще принуди хиляди френски хранителни обекти да рециклират органичните отпадъци.

Около 80 ресторанти, заведения за обществено хранене и хотели, включително и „гурме“ заведения, са се регистрирали в пилотен проект за събиране на отпадъците си от храна. Тя се използва за генериране на биогаз и производство на електроенергия и топлинна енергия. Освен това се получава и компост за фермите около Париж.

foodwaste

Инициативата, която стартира по-рано този месец, става факт в навечерието на влизането в сила на ново законодателството за околната среда, което до 2016 г. ще принуди един от всеки пет ресторанта да рециклира своите органични отпадъци – освен ако не иска да плаща глоби до 75 хиляди евро.

Франция, която изостава от северните европейски страни в рециклирането, полага доста усилия, за да започне да превръща органичните отпадъци в метан, като по този начин намали депонирането, инсталаците за изгаряне и съответно парниковите газове.

Щефан Мартинес от клварталното бистро „Le Petit Choiseuil“, който е поел инициативата за проекта,  казва, че групата вече очаква закона и участващите ресторанти са щастливи, че някой събира отпадъците им и ги впряга за нещо полезно.

„Положителният отговор от клиентите за рециклиране също е голям бонус“, каза Мартинес. Неговият 50-местен ресторант произвежда само около пет тона органични отпадъци годишно. В собствената му малка кухня готвачите сега поставят обелките и остатъците в прозрачни пластмасови кофи, които се събират всяка сутрин от тихи камиони, захранвани с биогаз.

french-restaurants

От 2012 г. Франция изисква дружествата да предават за рециклиране органичните си отпадъци, ако произвеждат повече от 120 тона годишно. Този праг се понижава постепенно. Целта е да се включат не само супермаркети и големи фирми за селскостопански хранителни продукти, а и по-малките фирмени столови, болници и други колективни кухни.

Компаниите за екологични услуги Veolia и Suez Environnement инвестират в електроцентрали на биогаз, съоръжения за рециклиране на органичните отпадъци от ранга на производители като Danone или Carrefour.

От тази година рециклирането ще е задължително за всеки, който произвежда 40 тона отпадъци на година, а от 2016 г. задължението ще обхване и тези, които генерират 10 тона (около 33 килограма на ден). Това ще покрие и малките ресторанти с около 150 сервирания на ден – около една пета от всички заведения за хранене.

В съоръженята за прерабтка на био-отпадъците има големи резервоари, в които бактериите превръщат органичния материал в метан. Той се изгаря в турбина, която генерира приблизително колкото вятърна турбина. Останалият след този процес отпадък по-нататък се компостира и се превръща в тор, който се използва от фермите в региона.

MultiCompost01

 

1 коментар

  1. Може ли да покажете идеи за добив на биогаз от любители
    Имам в прадвид с подръчни средства

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*