За 1-3 минути ще се преминава през новото кръгово на Лъвов мост

lavov mostЗа една до три минути ще се преминава през новото кръстовище на две нива на Лъвов мост, обявиха столичните общинари по повод ремонта на големия пътен възел. През кръстовището ще преминава и вело-трасе, което ще пресича платната чрез светофар. Реално строително-монтажните работи ще започнат на 15 февруари.

Новинате безспорно е добра за всички жители на града както от гледна точка на времето за превоз през столицата, така и от гледна точка на замърсяването в резултат на задръстванията. Остава проектът да успее да докаже твърденията на авторите си.

В момента времето за преминаване през кръстовището в пиков час е между 5 и 15 минути, в зависимост от направлението, изчислили са общинарите. Времето за преминаване през кръговото кръстовище след реализацията на реконструкцията ще бъде 1-3 минути.

Времето за преминаване през пробива ще зависи от скоростта, с която се движи всяко превозно средство, като при скорост от 50 км/ч времето за преминаване ще е 18 секунди.

Проектът за реконструкция на кръстовището бе променен спрямо идейния проект след публични обсъждания и работни групи. Променени са броят ленти на кръговото кръстовище от 3 на 2 ленти. Спестените по този начин средства ще бъдат вложени в рехабилитация на бул. „Мария Луиза” от бул.”Сливница” до Централни хали. Направена е и промяна в предварително заложеното велотрасе – след редица обсъждания бе решено то да преминава през кръговото кръстовище, като пресичането с пътните платна се осъществява посредством светофар, което повишава безопасността на трасето.

Проектът предвижда площадът да има кръгова форма. Запазва се Лъвовият мост – той ще бъдереставриран и консервиран. Околното пространство ще бъде благоустроено. Ще се изградят два дъгообразни моста, почти симетрично разположени от двете страни на стария мост. Това ще позволи пътното движение да се изнесе по кръга, а по стария мост да се запази трамвайното движение. На второто ниво ще преминават два тунела.

С изграждането на кръстовището ще се обнови реконструира и инженерната инфраструктура, включително водопроводът,който е построен през 1937г., канализацията, топлопроводът, телекомуникационните трасета, електроснабдителната мрежа, уличното осветление и др.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*