Ветерани от ядрената индустрия се обявиха в защита на АЕЦ у нас

Група дългогодишни специалисти от ядрената индустрия се обявиха в защита на развитието на атомната енергетика у нас. Тази седмица в АЕЦ Козлодуй се проведе първото общо събрание на новоучредения „Съюз на ветераните в ядрената индустрия“. Сдружението с нестопанска цел вече е получило регистрация в съда, стана ясно на срещата. Тя бе ръководена от председателя на организацията Митко Янков – дългогодишен директор на дирекция “Безопасност и качество”, който и след пенсионирането си активно работи за развитието на ядрената енергетика в България.

13_02_2014

Създаването на подобна организация е интересно в контекста на продължаващия остър дебат „за и против“ ядрената енергетика у нас. Освен това България е известна като родина на едни от най-добрите специалисти в ядрената енергетика.

Основни задачи на новоучредената организация са да се подпомага развитието на ядрената индустрия, като се използват знанията и опитът на всички членове ветерани, да се популяризира работата на ядрената централа сред обществото и ползите за цялата национална икономика.

Членовете учредители са 12, като “АЕЦ Козлодуй” ЕАД засега е единственото юридическо лице. Сред учредителите са Кирил Николов, Захари Бояджиев, Йордан Костадинов, Иван Иванов, Иван Гризанов, Атанас Койчев, Христина Кременлиева, Крум Карастанев, Веселин Кременлиев, Венцислав Мильовски и Валентин Рибарски – ветерани  с дългогодишен стаж в АЕЦ и радетели за развитието на ядрената енергетика в страната.

1 коментар

  1. Съвсем нормално е тия ветерани като знаят какви благи служби и заплати са имали да искат същото и за децата си. Кирил Николов, Иван Иванов това са все бивши шефове на АЕЦ. Само премийте им за година се измерваха със стотици хиляди. Говорим по редовни документи. А какво е ставало на четири очи, едва ли имаме толкова фантазия. Като се има впредвид, че покриха доста бакии на руският доставчик, чието гориво през 2000 и някоя си, може би и 6-та свърши енерджито с 3 месеца по рано и ги вкара в извънпланов ремонт и зареждане. Сега децата изучили по чужбина чакат и те благини.

    Но колко е добре за хората. Руснаците могат да си го позволят и имат интерес, но ако стане нещо и от тази малка държава трябва да отреже един кръг с радиус 30 до 60 км, за няколко хиляди години … И то по официални граници. Но реално никой няма да иска да е по-близо от 120 км.

    И в крайна сметка като имаме АЕЦ, какъв е праза за редовниоят гражданин. Тока като всичко друго е един от най-скъпите в Европа.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*