Ново проучване: офшорните вятърни ферми са решението

Енергията от възобновяеми енергийни източници, както и соларната впрочем, има един много сериозен недостатък: непостоянна е и ненадеждна, защото зависи от капризите на времето. Ново проучване обаче твърди, че справянето с този проблем се състои в това вятърните ферми да се правят навътре в морето – т. нар. офшорни вятърни паркове.

Ако всички вятърни ферми са офшорни и се обединят в общ енергиен пул, свързан с общата електрическа мрежа, това ще реши проблема с нестабилността и ненадеждността, казват учените от университета в Делауер. Тяхната хипотеза е, че ако вятърните генератори се разположат съгласно „метеорологично проектирана“ конфигурация, общият капацитет може да бъде стабилизиран.

Използвайки данни от 11 метеорологични станции, групата учени проследила час по час кога колко силно духа вятър по протежение на 2500 километра брегова ивица. Данните били от последните пет години. След това учените създали теоретична „карта на вятърните ферми“, базирана на реалното поведение на вятъра.

Въпреки сезоните промени, пикове и спадове в натоварването и генерирания ток при всяка ферма поотделно, общият пул от офшорни вятърни ферми представлява стабилен енергиен източник, заключават учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*