Международният олимпийски комитет трябва да забрани оловните сачми

Ето, че биатлонът приковава погледите на зрителите на Олимпийските игри в Сочи, но един биолог от Университета на Гуелф иска да привлече вниманието на всички към един източник на замърсяване, който иначе ще остане незабелязан.

Върнан Томас, професор по интегративна биология, призова Международния олимпийски комитет да забрани използването на оловни сачми. Неговият доклад е публикуван в последния брой на „Екологична политика и право“. Оловните сачми, които се изстрелват от оръжията на спортистите, са източник на замърсяване, кото може да натрови водни пътища, птици и животни.

olympic_shooter

По време на самите олимпийски игри оловните сачми се събират от мишените и биват рециклирани. „Истинският проблем е в броя на изстрелите по време на онзи интервал от четири години, през които много от олимпийските надежди във всяка страна … практикуват усърдно и правят по над 1000 изстрела на седмица“, каза Томас в изявление. „Това олово, което възлиза на тонове, рядко се рециклира. То създава реални рискове от отравяне за дивите животни… и за качеството на подпочвените води“.

В момента оловото е единственият материал за сачми, одобрен от Международната федерация по спортна стрелба, която управлява и олимпийски събития по стрелба. Не-токсични алтернативи като например стоманени сачми се правят от около 20 години. Томас пише, че ако Олимпийският комитет забрани оловото, то съответните състезания за квалификациите последват добрия пример и организаторите им биха направили прехода.

Водолюбивите птици са особено уязвими по отношение на този вид отравяния. Например, около четири процента от водните птици в САЩ умират всяка година именно от поглъщането на сачми. Затова е важно и ловците да използват не-оловни сачми.

1 коментар

  1. Не е добра идея – за сачмите трябва тежък и мек метал с ниска температура на топене. Единствената реална алтернатива е бисмут, но е твърде скъп.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*