Робот-косачка сам си прави гориво от тревата, която коси

Косене на тревата в двора – изглежда приятно занимание, когато го гледаме на филм, но в действителност не винаги е толкова приятно: косачките бучат, мръсни са и често миришат твърде неприятно, ако работят с бензин. Да не говорим, че това струва пари – без значение дали работат с течно гориво или ток.

ecomow

Какво обаче би било косенето с робот-косачка, който използва тревата, кяото реже, за свое гориво, а освен това събира въпросната „биомаса“ под формата на пелети за захранване на други машини? Освен това той може да коси тревата самостоятелно, без да е необходимо да го бутате из двора.

Добрата новина е, че тази роботизирана косачка е вече в процес на разработка и се радва на много интерес от страна на потребителите. Лошата е, че това чудо изгледа по-приложимо за мащабни приложения, а не за малки дворчета – поне според създателите си.

Устройството е наречено EcoMow и е разработка на екип от инженери и студенти от George Mason University. Те виждат неговата поява като сериозно събитие за този пазар, тъй като уредът постига два ефекта едновременно: премахва човешкото присъствие (което значи намалени раходи за труд) и осигурява потенциален източник на приходи – пелети на база биомаса.

ecomow.140

Хубаво е и това, че създателите на машината предвиждат новата технология да може да се вгражда в стри косачки. „…Надяваме се да осигурим екологична технология за твърдо гориво, кяото може да бъде вградена в съществуващите устройства“, казват разработчиците. По този начин те виждат един възможен преход от изкопаеми горива към биомаса.

Накратко, роботизираната косачка използва пръчковидно „острие“ с електрическо задвижване, за да подрязва тревата, а след това подхранва зеленината към пелетизиращо устройство. Биомасата преминава през газификатор, който захранва двигателя на устройството. Вътрешен алтернатор генерира електрическа енергия за електрическите компоненти на косачката, включително компютърния контрол, управлението и комуникационни модули.

Частно разработе софтуер се грижи за управлението на косачката, използвайки карти на Google Maps. Така косачката може да бъде програмирана да обходи точно определен парцел. Машината също така събира данни за използването и събирането на биомаса за пелети, за да помогне за определяне навъзвръщаемостта на инвестицията за собствениците.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*