Заливът Болата е застрашен от изчезване

Снимка: Пламен Агов, studiolemontree.com

Ако не се вземат спешни мерки, след 3-4 зими заливът Болата, който през 2012 г. влезе в клуба на „Най-красивите заливи в света”, може да изчезне. Кметът на село Българево Георги Георгиев алармира, че в резултат на последния снеговалеж  бурята и огромните вълни, буната е още по-разрушена. Вълните са отнесли тетраедрите и тетраподите и сега те са разпръснати из целия залив.

Снимка: Пламен Агов,  studiolemontree.com
Снимка: Пламен Агов, studiolemontree.com

Кметът обясни, че вълноломът вече е подкопан и всяка сериозна буря може да унищожи залива. Съоръжението не е ремонтирано от 80-те години на миналия век. Буната е започнала да се руши преди няколко години. Брегоукрепителните съоръжения на Болата са изключителна държавна собственост и задължение за възстановяването им има правителството. Макар да са изпратили писма до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, пари за Болата така и не са осигурени. Според кмета, нужни са около 200 000 лева, за да се възстановят тетраподите и тетраедрите, както и да се излее нов бетон.

Ако това не се случи, има опасност водата от морето да навлезе във вододайната зона на селата Българево и Свети Никола, от която вода за битови нужди ползват близо 3 хиляди души, чийто брой през лятото се увеличава заради туристите.

 

Източник: Добрич топ новини

1 коментар

  1. Малко ми се струват странни вайканията на този кмет. Този плаж как ли е съществувал преди построяването на изкуствения вълнолом? Как така унищожаването му ще лиши от вода известнтите с имотните си скандали и вятърни перки селца, от къде те са пили вода преди да го има?

    По-скоро въпросът опира до това, че „Болата“ е един от най-привлекателните туристически обекти, номер едно по важност за летния туристопоток.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*