ЕС подпомага с 55 млн. евро възобновяемата енергия в Кабо Верде

По време на първата си визита в Кабо  Верде еврокомисарят по развитието Андре Пиебалгс съобщи, че ЕС ще осигури 55 милиона евро подкрепа за страната през периода 2014-2020. Финансирането ще се съсредоточи по-специално върху области като борбата срещу бедността, устойчивото развитие и приобщаващия растеж.

signature of the document

„Възобновяема енергия е нещо, на което аз съм твърдо отдаден, – заяви еврокомисар Пиебалгс. „Енергията в Кабо Верде е от решаващо значение – за образованието и здравеопазването, за растежа, туризма и дори за осигуряването на вода. С една дума, възобновяемата енергия е основният път на страната към растеж и развитие“.

„Цените на електроенергията в Кабо Верде са космически високи и в страната няма източници на изкопаеми горива. Ето защо нашата нова програма „Техническо облекчение“ е толкова важно – чрез предоставяне на експертен опит и иновативни решения тя ще ви помогне на хората да използват изобилието от възобновяеми източници като вятър и слънце, за да се даде на жителите на всички острови на Кабо Верде надежден и рентабилен достъп до електричество и модерни енергийни услуги чрез възобновяеми енергийни източници“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*