Apple иска заводът й за сапфирени дисплеи да се захранва само от ВЕИ

Apple си партнира с компания, наречена GT Advanced, за изграждането на новия завод на компанията в Аризона , който ще трябва да бъде в състояние да произвежда достатъчно стъкло от изкуствен сапфир за милиони, ако не и стотици милиони „i“-устройства. Не е ясно дали всичкото сапфирено стъкло ще се използва iWatch, или за следващия iPhone, или за iPad-ове, но тъй като сапфирът е вторият най-твърд  минерал след диаманта, това стъкло ще бъде изключително издръжливо и устойчиво на надраскване.

apple-iphone

Но направата на всичкия този изкуствен сапфир и нарязването му на пастини изисква много енергия (заводът ще използва дори ускорители на частици!). Добрата новина е, че Apple иска централата да използва 100% възобновяема енергия. При това – още от първия ден. Компанията се е договорила с щатската управа и с местната енергийна компания Salt River Project за това как ще се случи планът. За целта са въведени в действие нови соларни и геотермални проекти.

SRP съобщи, че е подписала няколко нови споразумения за закупуване на до 75 мегавата енергия от възобновяеми източници през последните месеци. Засега дружеството не посочва колко точно енергия е свързана със сделката с Apple. Предприятието е добавило нови мощности в лицето на 25-мегаватова геотермална инсталация в Бийвър каунти, Юта, както и геотермална централа с капацитет 50 мегавата в Империал Вали в Южна Калифорния.

Трябва да се има предвид, че тези споразумения са допълнение към всичките 700 мегавата зелена енергия, за която SRP вече има договори за покупка. От SRP посочват, че очакват сделката с Apple да „добави значителен електрически товар“.